Clubbestuurders opgelet: Nieuwe wet WBTR

De Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) is op 10 november 2020 door de Eerste Kamer aangenomen. Deze wet is relevant voor clubbestuurders, omdat zij verschillende aanpassingen zullen moeten doorvoeren. De wet is er uiteindelijk voor bedoeld om de zaken over aansprakelijkheid van bestuurders duidelijker te regelen.

 

De wet is vorige week aangenomen, maar treed pas in werking op 1 juli 2021. In de tussentijd moeten de clubbestuurders veel voorbereidingen treffen om de veranderingen door te voeren. Deze veranderingen hebben met name betrekking op de volgende zaken:

 

  • De persoonlijke hoofdelijke aansprakelijkheid van sportbestuurders;
  • Het bestuur moet een aantal zaken goed afspreken en regelen betreft stemrecht, beleid, toezicht en financieel bestuur;
  • Clubs zullen veel afspraken statutair via de notaris moeten gaan vastleggen.

 

*Op deze website geeft jurist Marjo Vink een overzicht van de wijzigingen waar de clubbestuurders de komende tijd rekening mee moeten gaan houden.

Webinar IVBB en NOC*NSF

Het is belangrijk dat de clubbestuurders deze dingen gaan regelen. Daarom is NOC*NSF momenteel bezig met het maken van een toelichting en een stappenplan voor alle clubbestuurders. Daarnaast staat er op 3 december 2020 een Webinar gepland. Het Webinar wordt gepresenteerd door IVBB in samenwerking met NOC*NSF. Het duurt van 16.00 tot 17.00 uur en zal volledig over de WBTR gaan. Alle clubbestuurders zijn uitgenodigd en de informatie is voor hun zeer relevant.

 

Ben jij een clubbestuurder en wil je meer informatie over de WBTR? Meld je dan nu aan voor het Webinar via deze link. Je kunt het Webinar volgen vanaf je computer, tablet of telefoon.

Bron: Sportzaken Pro

Post a Comment