Expand All +
 • Dag 1

  Woensdag 13 november 2019

 • 08:30 - 10:00
  Nicolette van Veldhoven (NOC*NSF), vertelt tijdens deze interactieve ontbijtsessie de belangrijkste trends en ontwikkelingen voor gemeenten op het gebied van sportdeelname. Onderzoek laat zien dat Nederlanders steeds meer op hun eigen manier sporten en bewegen. De afgelopen jaren groeit het marktaandeel van ‘individuele sporten’ zoals bootcamp, hardlopen en fitness verder door. In een digitaal veranderende wereld veranderen de behoeften van de sporter snel. Voor gemeenten is het cruciaal om bij te benen en die behoeften te kennen. Tijdens de sessie wordt onder het genot van lekkere broodjes, koffie en jus d’orange dieper ingegaan op de vraag “Hoe koppel ik de behoefte van mijn inwoners aan het sportaanbod of de sportaanbieders binnen mijn gemeente?” Daarnaast is er de ruimte om ervaringen met elkaar uit te wisselen, te netwerken en van elkaar te leren. Meld je snel aan, want we hebben een beperkt aantal plaatsen beschikbaar! Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
  1. Kennistheater

 • 10:00
  1. Kennistheater
  2. Hoofdpodium
  3. Hockey plein

 • 10:00 - 17:00
  1. Kennistheater

 • 10:00 - 11:00
  4. Esports plein

 • 10:00 - 15:30
  4. Esports plein

 • 10:15 - 11:00
  Hoe houd je je sportclub vitaal? Met voldoende vrijwilligers en tevreden sporters? Hoe speel je in op de maatschappelijke veranderingen bij de club? Verenigingen hebben te maken met veel uitdagingen en zoeken naar manieren om toekomstbestendig te blijven. Tegelijkertijd zijn clubs super belangrijk voor sportend Nederland. Bij clubs sporten we met plezier en ontmoeten we elkaar. Er is geen land met een hogere dichtheid aan sportclubs dan Nederland. Deze prachtige infrastructuur willen we versterken. Daarom investeert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in lokale sportakkoorden. Dat zijn actieplannen om met de sport- en beweeg aanbieders de lokale samenleving meer te laten bewegen. Nicolette van Veldhoven (NOC*NSF) vertelt over de belangrijkste maatschappelijke ontwikkelingen en uitdagingen op het gebied van sport voor gemeenten en clubs. Daarbij laat hij zien hoe het lokale Sportakkoord kan helpen met de uitdagingen waar clubs in het hier en nu tegenaanlopen.
  1. Kennistheater

 • 11:00 - 12:00
  In het kader van de Klimaatakkoord doelstellingen is de Routekaart Duurzame Sportinfrastructuur op 1 mei opgeleverd. Hierin staan de doelen die de sector zich stelt en de afspraken die gemeenten, sport, bedrijfsleven en rijksoverheid hebben gemaakt om deze doelen te halen. Ook is er een nulmeting gedaan van de energetische waarde van het sportvastgoed.
  1. Kennistheater

 • 11:00 - 12:00
  Gemiddeld 25% van de inkomsten van de vereniging is afkomstig uit de kantine. De kantine is daarom ook van levensbelang voor de vereniging. De kantine is misschien wel de sleutel tot een financieel gezonde vereniging. Profkantine is een platform waar zo’n 2300 sportkantines bij zijn aangesloten. Zij hebben als missie om meer rendement te halen uit de kantine. Dit doen zij door een simpel spaarprogramma, slimme hulpmiddelen en toegewijde coaches. Tijdens de beurs verzorgt Profkantine een ronde tafel-discussie over hoe we de sportkantine toekomstbestendig kunnen maken. Interessante gasten aan tafel zullen onder andere de volgende onderwerpen behandelen: Vrijwilligers in de kantine: fijn dat ze er (nog) zijn! Maar wat als we straks niet meer voldoende vrijwilligers kunnen vinden? Kunnen slimme automaten dan een rol spelen in de kantine? Verantwoorde voeding: goed dat een bezoeker kan kiezen voor iets verantwoords, maar hoe zorg je dat jij niet met onverkochte voorraad blijft zitten? Denk aan je rendement! De accommodatie optimaal gebruiken: veel sportkantines staan een groot deel van de week leeg, terwijl er op andere plekken in een gemeente behoefte is aan een plek waar mensen kunnen samenkomen en samen actief kunnen zijn. Een pleidooi voor inclusiviteit. Concrete adviezen voor meer rendement uit de sportkantine door optimale presentatie van een uitgekiend assortiment en speciale aandacht voor partner-programma’s. Gasten aan tafel zijn onder andere: Willem La Riviere (directeur Koninklijke Nederlandse Biljart Bond), Carletta Jacobs (initiatiefnemer Profkantine) en het gesprek is (z)onder leiding van acteur en presentator Steye van Dam (bekend van onder andere Zondag met Lubach).
  2. Hoofdpodium

 • 11:00 - 11:45
  Elk jaar zijn de materialen (keepersspullen, ballen, hesjes, pionnen, enz) een terugkerend onderdeel van de begroting bij een vereniging. Wat is echt nodig, wat is de juiste kwaliteit/ prijsverhouding, hoe leg ik het materialenbeleid vast (uitgifte, borg, enz) en zou gezamenlijk inkopen een oplossing kunnen zijn? Tijdens deze workshop willen we samen met de clubs komen tot antwoorden op deze vragen. Meer informatie te vinden op de website: www.fleurensportsupport.nl
  3. Hockey plein

 • 11:00 - 11:30
  4. Esports plein

 • 11:30 - 13:00
  4. Esports plein

 • 12:00 - 13:00
  Kunstgras bestaat uit zand en rubber en wordt gerecycled in Nederland. Een grote groep kunstgrasproducenten wil vanaf 2020 ook oud kunstgras volledig laten recyclen. Een interactieve discussie tussen aanbieder (GBN) en gebruiker (Gemeente), waar gaan we naartoe en wat verwacht men van elkaar. Incl. input van publiek onder leiding van dagvoorzitter.
  1. Kennistheater

 • 12:00 - 13:00
  Tophockeyer Dennis Warmerdam (24) kreeg eind 2017 te horen dat hij kanker had en zijn hockeystick misschien wel voor altijd aan de wilgen moest hangen. Twee jaar later gaat het goed met hem en zet hij zich in als ambassadeur voor Clubs4life, een initiatief van KWF Kankerbestrijding. Dennis Warmerdam zegt: ’Ik hoop zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek door te doen wat ik leuk vind: sporten. 1 op de 3 mensen krijgt kanker. Iedereen kent wel iemand. Dat wil ik bespreekbaar maken, en samen scoren tegen kanker’
  2. Hoofdpodium

 • 12:30 - 13:15
  De kracht van sportverenigingen is dat de leden zelf de vereniging besturen en draaiende houden. Echter lijkt het steeds lastiger te worden om (voldoende) vrijwilligers te vinden. Waar zijn vrijwilligers nodig, hoe kunnen vrijwilligers worden behouden, maar ook van groot belang is: hoe komen er nieuwe vrijwilligers bij en hoe vergroten we de betrokkenheid van ouders bij de vereniging? Na deze sessie gaat u als vereniging weer met goede moed aan de slag. Meer informatie te vinden op de website: www.fleurensportsupport.nl
  3. Hockey plein

 • 13:00 - 14:00
  Microplastics worden omschreven als kleine deeltjes plastic die in het milieu terechtkomen. Microplastics die terechtkomen in de zee of in de oceaan of zich verspreiden via de wind kunnen effect hebben op de gezondheid van mensen en zeedieren.
  1. Kennistheater

 • 13:00 - 14:00
  2. Hoofdpodium

 • 13:00 - 13:30
  4. Esports plein

 • 13:30 - 14:00
  4. Esports plein

 • 14:00 - 15:00
  ‘Samen op weg naar een duurzame toekomst’ De Green Deal is een samenwerkingsovereenkomst tussen diverse partijen met als doel om in 2020 geen gewasbeschermingsmiddelen meer te gebruiken op sportvelden. Gewasbeschermingsmiddelen brengen namelijk risico’s met zich mee voor de volksgezondheid en het milieu.
  1. Kennistheater

 • 14:00 - 15:00
  Crowdfunding is dé nieuwe trend in fondsenwerving. Het werkt heel simpel, is gratis te starten en zo geactiveerd! We maken een platform in de kleuren van de club. Een club of vereniging kan direct geld inzamelen voor één of meerdere doelen. Het is eenvoudig aan de website te koppelen en je kunt het platform vervolgens gemakkelijk promoten via Social Media, e-mail en uiteraard de eigen website. Alle betalingen gaan via iDEAL. De financiële afwikkeling is volledig elektronisch en de donaties worden live verwerkt. Dit digitale karakter maakt crowdfunding heel interessant voor iedereen die geld wil inzamelen bij veel verschillende mensen. Juist dit digitale karakter maakt Crowdfunding voor Clubs zo interessant. Helemaal omdat de kosten níet voor de baten uitgaan. Crowdfunding voor Clubs is no-cure-no-pay te gebruiken. Hierdoor is er eigenlijk geen reden om Crowdfunding voor Clubs niet te gebruiken. Heeft u nieuwe plannen die u wilt financieren? Heeft u geld nodig voor nieuwe plannen, zoals de (ver)bouw van een kantine, aanleg van een nieuw veld of de aanschaf van een zaalhockeyhal. Dan kunt u direct profiteren van de voordelen die obligatieplan.nl biedt. U bespaart hiermee al snel duizenden euro's voor de vereniging. Heeft u een lopende financiering? Heeft uw organisatie al een lopende financiering? Dan kunt u die bestaande lening nu herfinancieren door middel van het uitgeven van obligaties aan de leden. Hierdoor kunnen aanzienlijke besparingen worden gerealiseerd. Zeker als u gebruik maakt van de fiscale mogelijkheden van een periodieke gift.
  2. Hoofdpodium

 • 14:00 - 15:00
  4. Esports plein

 • 14:30 - 15:15
  Wat is professionalisering? Gaat dit altijd gepaard met een betaalde kracht en is het alleen voor grote verenigingen weggelegd? Nee, professionalisering gaat in beginsel over het structureren van je organisatie, over het maken van een lange termijn plan voordat je acties onderneemt en over hoe je een financieel gezonde huishouding krijgt. Is er aandacht voor duurzaamheid? Wordt kennis geborgd, zodat de volgende vrijwilliger niet het wiel opnieuw moet uitvinden? Meer informatie te vinden op de website: www.fleurensportsupport.nl Deze acties kunnen komen van een interne vrijwilliger, maar het kan ook een impuls van buiten zijn die het bestuur en de vrijwilliger ondersteunt, zodat iedereen er beter van wordt. Professionalisering, dat is voor elke vereniging weggelegd.
  3. Hockey plein

 • 15:00 - 16:00
  Clubkleding is helaas nog vaak een hoofdpijndossier. LISA weet dat dit anders kan. In de kennissessie van LISA over ‘hoe je als sportvereniging geld kunt verdienen via teamwear’, delen zij de ervaringen over hoe belangrijk clubkleding nou juist is als aanjager voor een sterkere vereniging. Zij laten zien hoe clubkleding enorm kan bijdragen aan de branding én extra inkomsten van de vereniging. ‘Qlub’ staat in dit verhaal centraal. Een online platform waarop alle verenigingsaankopen centraal aangeboden worden tegen de beste prijs- kwaliteitsverhouding. Een gedeelte van elke aankoop komt ten goede aan de vereniging, in de vorm van een vrij te besteden cashbijdrage. Zo sparen verenigingen en leden voor bijvoorbeeld de renovatie van kleedkamers, nieuwe hesjes, evenementen, trainers, of zelfs een nieuwe kantine. Hoe gaat Qlub te werk? Door individuele leden gerichte en relevante aanbiedingen te doen, zorgt Qlub dat spelers altijd in de beste uitrusting lopen, toegespitst op de persoonlijke behoefte van elk individu. Met de juiste kleding en materialen helpt Qlub leden om maximale prestaties en optimaal sportplezier te bereiken, terwijl gelijktijdig gezorgd wordt voor een uniforme uitstraling van de club.
  2. Hoofdpodium

 • 15:00 - 15:30
  4. Esports plein

 • 15:30 - 16:30
  Sinds januari 2019 is er een nieuwe subsidieregeling voor sportaccommodaties. Er is een subsidie van maximaal 20% van de investering beschikbaar. Daarbovenop kan een vereniging nog 15% extra subsidie krijgen voor investeringen in duurzame maatregelen. LED-verlichting is daar een voorbeeld van. LED is energiezuinig én verlaagt de CO2-uitstoot. Dit kan tot wel 70% besparing opleveren in de energiekosten.
  1. Kennistheater

 • 16:00 - 17:00
  William van Rijn (CEO AllUnited) ziet momenteel veel clubs spartelen. Ze weten niet goed hoe ze moeten aansluiten aan dit tijdperk waarin ze juist nu ‘out of the box’ moeten denken. Maar gelukkig gaat deze tijd ook over nieuwe mogelijkheden voor clubmanagement en communicatie. Nieuwe software oplossingen zorgen voor administratieve verlichting, kansen en nieuwe verdienmogelijkheden. Het maakt behoud en zelfs uitbouw van ons unieke verenigingsland mogelijk. Enige noodzaak: besturen moeten keuzes durven maken en open staan om out of the box te denken. En leren om los te laten. Focus op kleine stappen voorwaarts Het start allemaal met de juiste focus. Wat moet, kan en wil de club bereiken? Oftewel waar steek je tijd in en vooral waarin niet. Stel een aantal concrete hoofddoelen op en kwantificeer deze. Bijvoorbeeld: 20% meer jeugdleden. Waak er daarbij over dat je niet in een keer een onmogelijk doel stelt, maar dat je denkt in concreet haalbare eenvoudige stappen. Met wie en met wat kun je dit realiseren? En met welke stappen? Wat zoekt deze doelgroep? Laat je in het begintraject vooral inspireren door de talrijke voorbeelden van clubs die je voor zijn gegaan, en niet alleen in je eigen sport. Er is een schat aan mooie inspiratie te vinden op het web. Zorg vooral dat je het niet alleen doet, zorg voor connectie en draagvlak binnen de vereniging. Alleen ga je sneller, samen kom je verder. En dat is zeker bij dit onderwerp het geval. Bij AllUnited spreken wij continu met clubbesturen. Ze vinden allemaal dat hun club uniek is. Net als de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. Als het gaat om het oplossen denken ze bijna allen in gebaande paden. Ze moeten worden aangespoord om ‘out of the box’ te denken. Laat ze een groot vel papier pakken en vraag ze alles op te schrijven wat ze te bieden hebben. Van activiteiten tot faciliteiten. Kun je deze ook buiten je club aanbieden? Met moderne software kun je eenvoudig velden of ruimtes verhuren aan instanties of mensen buiten je vereniging. Ook als het gaat om het werven van nieuwe leden, werkt een standaard advertentie al lang niet meer. Het loont om origineler te denken en social media in te zetten om gericht je doelgroep te bereiken. Vergroot daarbij de unieke elementen van je club uit. Want wij zijn het over een ding roerend eens. Geen club is hetzelfde. Gelukkig maar.
  2. Hoofdpodium

 • 16:00 - 16:45
  Elke vereniging heeft behoefte aan sponsoren. Als vast onderdeel van de begroting of om extra dingen te kunnen doen. Dit kan door middel van cash of barters, voor lange of korte termijn en er zijn mogelijkheden voor grote en kleine bedrijven. Elk jaar is het weer een uitdaging om huidige sponsoren te behouden, maar ook om nieuwe sponsoren te werven. Wellicht kunnen een paar tips en trics de vereniging weer een stap verder brengen.
  3. Hockey plein

 • 16:30 - 18:30
  Op 13 november aanstaande organiseert Orange Sports Forum een OSF-bijeenkomst voor haar leden in samenwerking met de Nationale Sport Vakbeurs! OSF is gespecialiseerd in “International Business” binnen de sport en heeft een netwerk van +/- 300 Nederlandse sport gerelateerde bedrijven. Tijdens dit netwerkevent, zullen enkele praktijkcases gepresenteerd worden en wordt de mogelijkheid geboden om uw nationale en internationale netwerk uit te breiden! Het programma is als volgt: 16:00 uur: Ontvangst en beursbezoek (koffie/thee/frisdrank gebak) 16:30 uur: Welkom OSF in het seminardome 16:45 uur: Spreker 1: Praktijkcase over een Nederlands bedrijf over export 17:15 uur: Korte pauze 17:30 uur: Spreker 2: Praktijkcase over een Nederlands bedrijf over export 18:00 uur: Q&A en netwerkmoment 18:30 uur: Einde programma en het begin van de borrel op het hoofdpodium Over OSF Stichting Orange Sports Forum is een platform voor het (internationaal) promoten van bedrijven, organisaties en instituten die verbonden zijn met de Nederlandse sport. Het gaat hierbij om ‘hardware’ (infrastructuur, accommodaties) en ‘software’ (training, coaching, educatie, sportmarketing). OSF brengt de kansen voor Nederlandse bedrijven in kaart en creëert een platform waar Nederlandse bedrijven en instellingen in contact kunnen komen met klanten en mogelijke partners uit nieuwe markten. Inmiddels heeft OSF een netwerk bestaande uit meer dan 300 bedrijven en instellingen. Daarnaast werkt OSF nauw samen met Nederlandse overheden en buitenlandse posten (ambassades en consulaten). Op deze manier kunnen we de kansen in het buitenland optimaal benutten.
  1. Kennistheater

 • 17:00 - 18:00
  De Groene Club is opgericht door de KNVB in samenwerking met KNHB en KNLTB. Zij hebben afgelopen seizoen 210 verenigingen begeleid naar een duurzame accommodatie. Met het vijfstappenplan helpt De Groene Club de verenigingen om energiebesparende maatregelen te nemen. Zo kijkt De Groene Club naar (veld)verlichting, regeltechniek, isolatie, verwarming en zonnepanelen. Bovendien helpen we jouw vereniging met het hele traject, inclusief het aanvragen van offertes en subsidies. De Groene Club biedt in eerste instantie inzicht in de huidige energiesituatie en kennis om het energiepotentieel te realiseren. Vervolgens stellen zij samen met de vereniging een plan van aanpak op en denken mee met financiële oplossingen. Tevens vragen zij alle relevante subsidies aan en bepalen de fiscale voordelen. Uit ervaring weet De Groene Club dat ze een vereniging in één jaar kunnen verduurzamen. Wil je weten hoe De Groene Club sportverenigingen helpt om gemiddeld € 7.450 per jaar te besparen met het nemen van duurzame maatregelen? Kom dan naar onze sessie ‘Sportbonden helpen hun verenigingen te verduurzamen’.
  2. Hoofdpodium

 • 17:30 - 18:15
  Financiën, misschien wel het belangrijkste onderdeel, maar meteen ook het moeilijkste onderwerp voor een vereniging. Hoe ziet een begroting er uit, welke processen en stromingen zijn er binnen de financiën, is er controle en wat betekenen de cijfers bij de uitgaven en inkomsten nu echt? Maar voor het bestaan van een vereniging misschien nog wel belangrijker: hoe borgen we een en ander voor de lange termijn. Het digitaliseren van de processen is hiervoor een belangrijke stap naar een financieel gezonde toekomst EN dit maakt het voor een penningmeester weer een stapje makkelijker.
  3. Hockey plein

 • Dag 2

  Donderdag 14 november 2019

 • 08:30 - 10:00
  1. Kennistheater

 • 10:00
  1. Kennistheater
  2. Hoofdpodium
  3. Hockey plein

 • 10:00 - 17:00
  1. Kennistheater

 • 10:00 - 11:00
  4. Esports plein

 • 10:00 - 15:30
  4. Esports plein

 • 10:15 - 11:00
  Goede trainers zijn onmisbaar voor sportclubs. Ze zijn bij uitstek degenen die ervoor zorgen dat leden met plezier naar de club komen. Maar trainer of coach zijn is niet gemakkelijk. Een trainer is al lang niet meer alleen een ‘oefenmeester’. Er komen heel veel andere zaken om de hoek kijken die niets met technische of tactische vaardigheden te maken hebben. Hoe creëer je bijvoorbeeld een veilig sportklimaat, of hoe ga je om met vervelende ouders? Richard Kaper, Manager Sportparticipatie bij NOC*NSF, legt in deze keynote uit welke (verborgen) aspecten er allemaal bij trainerschap komen kijken en waarom het cruciaal is om hier als vereniging aandacht voor te hebben. Hij geeft bestuurders van clubs daarbij concrete tips en handvatten hoe zij hun eigen trainers kunnen begeleiden en ontwikkelen, zodat zowel de sporters als de trainers optimaal plezier beleven en het maximale uit zichzelf kunnen halen.
  1. Kennistheater

 • 11:00 - 12:00
  In het kader van de Klimaatakkoord doelstellingen is de Routekaart Duurzame Sportinfrastructuur op 1 mei opgeleverd. Hierin staan de doelen die de sector zich stelt en de afspraken die gemeenten, sport, bedrijfsleven en rijksoverheid hebben gemaakt om deze doelen te halen. Ook is er een nulmeting gedaan van de energetische waarde van het sportvastgoed.
  1. Kennistheater

 • 11:00 - 12:00
  Gemiddeld 25% van de inkomsten van de vereniging is afkomstig uit de kantine. De kantine is daarom ook van levensbelang voor de vereniging. De kantine is misschien wel de sleutel tot een financieel gezonde vereniging. Profkantine is een platform waar zo’n 2300 sportkantines bij zijn aangesloten. Zij hebben als missie om meer rendement te halen uit de kantine. Dit doen zij door een simpel spaarprogramma, slimme hulpmiddelen en toegewijde coaches. Tijdens de beurs verzorgt Profkantine een ronde tafel-discussie over hoe we de sportkantine toekomstbestendig kunnen maken. Interessante gasten aan tafel zullen onder andere de volgende onderwerpen behandelen: Vrijwilligers in de kantine: fijn dat ze er (nog) zijn! Maar wat als we straks niet meer voldoende vrijwilligers kunnen vinden? Kunnen slimme automaten dan een rol spelen in de kantine? Verantwoorde voeding: goed dat een bezoeker kan kiezen voor iets verantwoords, maar hoe zorg je dat jij niet met onverkochte voorraad blijft zitten? Denk aan je rendement! De accommodatie optimaal gebruiken: veel sportkantines staan een groot deel van de week leeg, terwijl er op andere plekken in een gemeente behoefte is aan een plek waar mensen kunnen samenkomen en samen actief kunnen zijn. Een pleidooi voor inclusiviteit. Concrete adviezen voor meer rendement uit de sportkantine door optimale presentatie van een uitgekiend assortiment en speciale aandacht voor partner-programma’s. Gasten aan tafel zijn onder andere: Willem La Riviere (directeur Koninklijke Nederlandse Biljart Bond), Carletta Jacobs (initiatiefnemer Profkantine) en het gesprek is (z)onder leiding van acteur en presentator Steye van Dam (bekend van onder andere Zondag met Lubach).
  2. Hoofdpodium

 • 11:00 - 11:45
  Elk jaar zijn de materialen (keepersspullen, ballen, hesjes, pionnen, enz) een terugkerend onderdeel van de begroting bij een vereniging. Wat is echt nodig, wat is de juiste kwaliteit/ prijsverhouding, hoe leg ik het materialenbeleid vast (uitgifte, borg, enz) en zou gezamenlijk inkopen een oplossing kunnen zijn? Tijdens deze workshop willen we samen met de clubs komen tot antwoorden op deze vragen. Meer informatie te vinden op de website: www.fleurensportsupport.nl
  3. Hockey plein

 • 11:00 - 11:30
  4. Esports plein

 • 11:30 - 13:00
  4. Esports plein

 • 12:00 - 13:00
  Kunstgras bestaat uit zand en rubber en wordt gerecycled in Nederland. Een grote groep kunstgrasproducenten wil vanaf 2020 ook oud kunstgras volledig laten recyclen. Een interactieve discussie tussen aanbieder (GBN) en gebruiker (Gemeente), waar gaan we naartoe en wat verwacht men van elkaar. Incl. input van publiek onder leiding van dagvoorzitter.
  1. Kennistheater

 • 12:00 - 13:00
  2. Hoofdpodium

 • 12:30 - 13:15
  De kracht van sportverenigingen is dat de leden zelf de vereniging besturen en draaiende houden. Echter lijkt het steeds lastiger te worden om (voldoende) vrijwilligers te vinden. Waar zijn vrijwilligers nodig, hoe kunnen vrijwilligers worden behouden, maar ook van groot belang is: hoe komen er nieuwe vrijwilligers bij en hoe vergroten we de betrokkenheid van ouders bij de vereniging? Na deze sessie gaat u als vereniging weer met goede moed aan de slag. Meer informatie te vinden op de website: www.fleurensportsupport.nl
  3. Hockey plein

 • 13:00 - 14:00
  Microplastics worden omschreven als kleine deeltjes plastic die in het milieu terechtkomen. Microplastics die terechtkomen in de zee of in de oceaan of zich verspreiden via de wind kunnen effect hebben op de gezondheid van mensen en zeedieren.
  1. Kennistheater

 • 13:00 - 14:00
  2. Hoofdpodium

 • 13:00 - 13:30
  4. Esports plein

 • 13:30 - 14:00
  4. Esports plein

 • 14:00 - 15:00
  ‘Samen op weg naar een duurzame toekomst’ De Green Deal is een samenwerkingsovereenkomst tussen diverse partijen met als doel om in 2020 geen gewasbeschermingsmiddelen meer te gebruiken op sportvelden. Gewasbeschermingsmiddelen brengen namelijk risico’s met zich mee voor de volksgezondheid en het milieu.
  1. Kennistheater

 • 14:00 - 15:00
  2. Hoofdpodium

 • 14:00 - 14:45
  Financiën, misschien wel het belangrijkste onderdeel, maar meteen ook het moeilijkste onderwerp voor een vereniging. Hoe ziet een begroting er uit, welke processen en stromingen zijn er binnen de financiën, is er controle en wat betekenen de cijfers bij de uitgaven en inkomsten nu echt? Maar voor het bestaan van een vereniging misschien nog wel belangrijker: hoe borgen we een en ander voor de lange termijn. Het digitaliseren van de processen is hiervoor een belangrijke stap naar een financieel gezonde toekomst EN dit maakt het voor een penningmeester weer een stapje makkelijker.
  3. Hockey plein

 • 14:00 - 15:00
  4. Esports plein

 • 15:00 - 16:00
  Clubkleding is helaas nog vaak een hoofdpijndossier. LISA weet dat dit anders kan. In de kennissessie van LISA over ‘hoe je als sportvereniging geld kunt verdienen via teamwear’, delen zij de ervaringen over hoe belangrijk clubkleding nou juist is als aanjager voor een sterkere vereniging. Zij laten zien hoe clubkleding enorm kan bijdragen aan de branding én extra inkomsten van de vereniging. ‘Qlub’ staat in dit verhaal centraal. Een online platform waarop alle verenigingsaankopen centraal aangeboden worden tegen de beste prijs- kwaliteitsverhouding. Een gedeelte van elke aankoop komt ten goede aan de vereniging, in de vorm van een vrij te besteden cashbijdrage. Zo sparen verenigingen en leden voor bijvoorbeeld de renovatie van kleedkamers, nieuwe hesjes, evenementen, trainers, of zelfs een nieuwe kantine. Hoe gaat Qlub te werk? Door individuele leden gerichte en relevante aanbiedingen te doen, zorgt Qlub dat spelers altijd in de beste uitrusting lopen, toegespitst op de persoonlijke behoefte van elk individu. Met de juiste kleding en materialen helpt Qlub leden om maximale prestaties en optimaal sportplezier te bereiken, terwijl gelijktijdig gezorgd wordt voor een uniforme uitstraling van de club.
  2. Hoofdpodium

 • 15:00 - 15:30
  4. Esports plein

 • 15:30 - 16:30
  Sinds januari 2019 is er een nieuwe subsidieregeling voor sportaccommodaties. Er is een subsidie van maximaal 20% van de investering beschikbaar. Daarbovenop kan een vereniging nog 15% extra subsidie krijgen voor investeringen in duurzame maatregelen. LED-verlichting is daar een voorbeeld van. LED is energiezuinig én verlaagt de CO2-uitstoot. Dit kan tot wel 70% besparing opleveren in de energiekosten.
  1. Kennistheater

 • 15:30 - 16:15
  Elke vereniging heeft behoefte aan sponsoren. Als vast onderdeel van de begroting of om extra dingen te kunnen doen. Dit kan door middel van cash of barters, voor lange of korte termijn en er zijn mogelijkheden voor grote en kleine bedrijven. Elk jaar is het weer een uitdaging om huidige sponsoren te behouden, maar ook om nieuwe sponsoren te werven. Wellicht kunnen een paar tips en trics de vereniging weer een stap verder brengen.
  3. Hockey plein