Expand All +
 • Dag 1

  Woensdag 13 november 2019

 • 08:30 - 10:00
  Richard Kaper, Manager Sportparticipatie bij NOC*NSF, vertelt tijdens deze interactieve ontbijtsessie de belangrijkste trends en ontwikkelingen voor gemeenten op het gebied van sportdeelname. Onderzoek laat zien dat Nederlanders steeds meer op hun eigen manier sporten en bewegen. De afgelopen jaren groeit het marktaandeel van ‘individuele sporten’ zoals bootcamp, hardlopen en fitness verder door. In een digitaal veranderende wereld veranderen de behoeften van de sporter snel. Voor gemeenten is het cruciaal om bij te benen en die behoeften te kennen. Tijdens de sessie wordt onder het genot van lekkere broodjes, koffie en jus d’orange dieper ingegaan op de vraag “Hoe koppel ik de behoefte van mijn inwoners aan het sportaanbod of de sportaanbieders binnen mijn gemeente?” Daarnaast is er de ruimte om ervaringen met elkaar uit te wisselen, te netwerken en van elkaar te leren. Meld je snel aan, want we hebben een beperkt aantal plaatsen beschikbaar! Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
  1. Kennistheater

 • 10:00
  1. Kennistheater
  2. Hoofdpodium
  3. Hockeyplein

 • 10:00 - 17:00
  1. Kennistheater

 • 10:15 - 11:00
  Hoe houd je je sportclub vitaal? Met voldoende vrijwilligers en tevreden sporters? Hoe speel je in op de maatschappelijke veranderingen bij de club? Verenigingen hebben te maken met veel uitdagingen en zoeken naar manieren om toekomstbestendig te blijven. Tegelijkertijd zijn clubs super belangrijk voor sportend Nederland. Bij clubs sporten we met plezier en ontmoeten we elkaar. Er is geen land met een hogere dichtheid aan sportclubs dan Nederland. Deze prachtige infrastructuur willen we versterken. Daarom investeert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in lokale sportakkoorden. Dat zijn actieplannen om met de sport- en beweeg aanbieders de lokale samenleving meer te laten bewegen. Richard Kaper, Manager Sportparticipatie bij NOC*NSF, vertelt over de belangrijkste maatschappelijke ontwikkelingen en uitdagingen op het gebied van sport voor gemeenten en clubs. Daarbij laat hij zien hoe het lokale Sportakkoord kan helpen met de uitdagingen waar clubs in het hier en nu tegenaanlopen.
  1. Kennistheater

 • 11:00 - 12:00
  In het kader van de Klimaatakkoord doelstellingen is de Routekaart Duurzame Sportinfrastructuur op 1 mei opgeleverd. Hierin staan de doelen die de sector zich stelt en de afspraken die gemeenten, sport, bedrijfsleven en rijksoverheid hebben gemaakt om deze doelen te halen. Ook is er een nulmeting gedaan van de energetische waarde van het sportvastgoed.
  1. Kennistheater

 • 11:00 - 12:00
  2. Hoofdpodium

 • 11:00 - 11:45
  Elk jaar zijn de materialen (keepersspullen, ballen, hesjes, pionnen, enz) een terugkerend onderdeel van de begroting bij een vereniging. Wat is echt nodig, wat is de juiste kwaliteit/ prijsverhouding, hoe leg ik het materialenbeleid vast (uitgifte, borg, enz) en zou gezamenlijk inkopen een oplossing kunnen zijn? Tijdens deze workshop willen we samen met de clubs komen tot antwoorden op deze vragen.
  3. Hockeyplein

 • 12:00 - 13:00
  Kunstgras bestaat uit zand en rubber en wordt gerecycled in Nederland. Een grote groep kunstgrasproducenten wil vanaf 2020 ook oud kunstgras volledig laten recyclen. Een interactieve discussie tussen aanbieder (GBN) en gebruiker (Gemeente), waar gaan we naartoe en wat verwacht men van elkaar. Incl. input van publiek onder leiding van dagvoorzitter.
  1. Kennistheater

 • 12:00 - 13:00
  2. Hoofdpodium

 • 12:30 - 13:15
  De kracht van sportverenigingen is dat de leden zelf de vereniging besturen en draaiende houden. Echter lijkt het steeds lastiger te worden om (voldoende) vrijwilligers te vinden. Waar zijn vrijwilligers nodig, hoe kunnen vrijwilligers worden behouden, maar ook van groot belang is: hoe komen er nieuwe vrijwilligers bij en hoe vergroten we de betrokkenheid van ouders bij de vereniging? Na deze sessie gaat u als vereniging weer met goede moed aan de slag.
  3. Hockeyplein

 • 13:00 - 14:00
  Microplastics worden omschreven als kleine deeltjes plastic die in het milieu terechtkomen. Microplastics die terechtkomen in de zee of in de oceaan of zich verspreiden via de wind kunnen effect hebben op de gezondheid van mensen en zeedieren.
  1. Kennistheater

 • 13:00 - 14:00
  2. Hoofdpodium

 • 14:00 - 15:00
  ‘Samen op weg naar een duurzame toekomst’ De Green Deal is een samenwerkingsovereenkomst tussen diverse partijen met als doel om in 2020 geen gewasbeschermingsmiddelen meer te gebruiken op sportvelden. Gewasbeschermingsmiddelen brengen namelijk risico’s met zich mee voor de volksgezondheid en het milieu.
  1. Kennistheater

 • 14:00 - 15:00
  Crowdfunding is dé nieuwe trend in fondsenwerving. Het werkt heel simpel, is gratis te starten en zo geactiveerd! We maken een platform in de kleuren van de club. Een club of vereniging kan direct geld inzamelen voor één of meerdere doelen. Het is eenvoudig aan de website te koppelen en je kunt het platform vervolgens gemakkelijk promoten via Social Media, e-mail en uiteraard de eigen website. Alle betalingen gaan via iDEAL. De financiële afwikkeling is volledig elektronisch en de donaties worden live verwerkt. Dit digitale karakter maakt crowdfunding heel interessant voor iedereen die geld wil inzamelen bij veel verschillende mensen. Juist dit digitale karakter maakt Crowdfunding voor Clubs zo interessant. Helemaal omdat de kosten níet voor de baten uitgaan. Crowdfunding voor Clubs is no-cure-no-pay te gebruiken. Hierdoor is er eigenlijk geen reden om Crowdfunding voor Clubs niet te gebruiken. Heeft u nieuwe plannen die u wilt financieren? Heeft u geld nodig voor nieuwe plannen, zoals de (ver)bouw van een kantine, aanleg van een nieuw veld of de aanschaf van een zaalhockeyhal. Dan kunt u direct profiteren van de voordelen die obligatieplan.nl biedt. U bespaart hiermee al snel duizenden euro's voor de vereniging. Heeft u een lopende financiering? Heeft uw organisatie al een lopende financiering? Dan kunt u die bestaande lening nu herfinancieren door middel van het uitgeven van obligaties aan de leden. Hierdoor kunnen aanzienlijke besparingen worden gerealiseerd. Zeker als u gebruik maakt van de fiscale mogelijkheden van een periodieke gift.
  2. Hoofdpodium

 • 14:30 - 15:15
  Wat is professionalisering? Gaat dit altijd gepaard met een betaalde kracht en is het alleen voor grote verenigingen weggelegd? Nee, professionalisering gaat in beginsel over het structureren van je organisatie, over het maken van een lange termijn plan voordat je acties onderneemt en over hoe je een financieel gezonde huishouding krijgt. Is er aandacht voor duurzaamheid? Wordt kennis geborgd, zodat de volgende vrijwilliger niet het wiel opnieuw moet uitvinden? Deze acties kunnen komen van een interne vrijwilliger, maar het kan ook een impuls van buiten zijn die het bestuur en de vrijwilliger ondersteunt, zodat iedereen er beter van wordt. Professionalisering, dat is voor elke vereniging weggelegd.
  3. Hockeyplein

 • 15:00 - 16:00
  2. Hoofdpodium

 • 15:30 - 16:30
  Sinds januari 2019 is er een nieuwe subsidieregeling voor sportaccommodaties. Er is een subsidie van maximaal 20% van de investering beschikbaar. Daarbovenop kan een vereniging nog 15% extra subsidie krijgen voor investeringen in duurzame maatregelen. LED-verlichting is daar een voorbeeld van. LED is energiezuinig én verlaagt de CO2-uitstoot. Dit kan tot wel 70% besparing opleveren in de energiekosten.
  1. Kennistheater

 • 16:00 - 17:00
  2. Hoofdpodium

 • 16:00 - 16:45
  Elke vereniging heeft behoefte aan sponsoren. Als vast onderdeel van de begroting of om extra dingen te kunnen doen. Dit kan door middel van cash of barters, voor lange of korte termijn en er zijn mogelijkheden voor grote en kleine bedrijven. Elk jaar is het weer een uitdaging om huidige sponsoren te behouden, maar ook om nieuwe sponsoren te werven. Wellicht kunnen een paar tips en trics de vereniging weer een stap verder brengen.
  3. Hockeyplein

 • 16:30 - 18:30
  Op 13 november aanstaande organiseert Orange Sports Forum een OSF-bijeenkomst voor haar leden in samenwerking met de Nationale Sport Vakbeurs! OSF is gespecialiseerd in “International Business” binnen de sport en heeft een netwerk van +/- 300 Nederlandse sport gerelateerde bedrijven. Tijdens dit netwerkevent, zullen enkele praktijkcases gepresenteerd worden en wordt de mogelijkheid geboden om uw nationale en internationale netwerk uit te breiden! Het programma is als volgt: 16:00 uur: Ontvangst en beursbezoek (koffie/thee/frisdrank gebak) 16:30 uur: Welkom OSF in het seminardome 16:45 uur: Spreker 1: Praktijkcase over een Nederlands bedrijf over export 17:15 uur: Korte pauze 17:30 uur: Spreker 2: Praktijkcase over een Nederlands bedrijf over export 18:00 uur: Q&A en netwerkmoment 18:30 uur: Einde programma en het begin van de borrel op het hoofdpodium Over OSF Stichting Orange Sports Forum is een platform voor het (internationaal) promoten van bedrijven, organisaties en instituten die verbonden zijn met de Nederlandse sport. Het gaat hierbij om ‘hardware’ (infrastructuur, accommodaties) en ‘software’ (training, coaching, educatie, sportmarketing). OSF brengt de kansen voor Nederlandse bedrijven in kaart en creëert een platform waar Nederlandse bedrijven en instellingen in contact kunnen komen met klanten en mogelijke partners uit nieuwe markten. Inmiddels heeft OSF een netwerk bestaande uit meer dan 300 bedrijven en instellingen. Daarnaast werkt OSF nauw samen met Nederlandse overheden en buitenlandse posten (ambassades en consulaten). Op deze manier kunnen we de kansen in het buitenland optimaal benutten.
  1. Kennistheater

 • 17:00 - 18:00
  2. Hoofdpodium

 • 17:30 - 18:15
  Financiën, misschien wel het belangrijkste onderdeel, maar meteen ook het moeilijkste onderwerp voor een vereniging. Hoe ziet een begroting er uit, welke processen en stromingen zijn er binnen de financiën, is er controle en wat betekenen de cijfers bij de uitgaven en inkomsten nu echt? Maar voor het bestaan van een vereniging misschien nog wel belangrijker: hoe borgen we een en ander voor de lange termijn. Het digitaliseren van de processen is hiervoor een belangrijke stap naar een financieel gezonde toekomst EN dit maakt het voor een penningmeester weer een stapje makkelijker.
  3. Hockeyplein

 • Dag 2

  Donderdag 14 november 2019

 • 10:00
  1. Kennistheater
  2. Hoofdpodium
  3. Hockeyplein

 • 10:00 - 17:00
  1. Kennistheater

 • 10:15 - 11:00
  Goede trainers zijn onmisbaar voor sportclubs. Ze zijn bij uitstek degenen die ervoor zorgen dat leden met plezier naar de club komen. Maar trainer of coach zijn is niet gemakkelijk. Een trainer is al lang niet meer alleen een ‘oefenmeester’. Er komen heel veel andere zaken om de hoek kijken die niets met technische of tactische vaardigheden te maken hebben. Hoe creëer je bijvoorbeeld een veilig sportklimaat, of hoe ga je om met vervelende ouders? Richard Kaper, Manager Sportparticipatie bij NOC*NSF, legt in deze keynote uit welke (verborgen) aspecten er allemaal bij trainerschap komen kijken en waarom het cruciaal is om hier als vereniging aandacht voor te hebben. Hij geeft bestuurders van clubs daarbij concrete tips en handvatten hoe zij hun eigen trainers kunnen begeleiden en ontwikkelen, zodat zowel de sporters als de trainers optimaal plezier beleven en het maximale uit zichzelf kunnen halen.
  1. Kennistheater

 • 11:00 - 12:00
  In het kader van de Klimaatakkoord doelstellingen is de Routekaart Duurzame Sportinfrastructuur op 1 mei opgeleverd. Hierin staan de doelen die de sector zich stelt en de afspraken die gemeenten, sport, bedrijfsleven en rijksoverheid hebben gemaakt om deze doelen te halen. Ook is er een nulmeting gedaan van de energetische waarde van het sportvastgoed.
  1. Kennistheater

 • 11:00 - 12:00
  2. Hoofdpodium

 • 11:00 - 11:45
  Elk jaar zijn de materialen (keepersspullen, ballen, hesjes, pionnen, enz) een terugkerend onderdeel van de begroting bij een vereniging. Wat is echt nodig, wat is de juiste kwaliteit/ prijsverhouding, hoe leg ik het materialenbeleid vast (uitgifte, borg, enz) en zou gezamenlijk inkopen een oplossing kunnen zijn? Tijdens deze workshop willen we samen met de clubs komen tot antwoorden op deze vragen.
  3. Hockeyplein

 • 12:00 - 13:00
  Kunstgras bestaat uit zand en rubber en wordt gerecycled in Nederland. Een grote groep kunstgrasproducenten wil vanaf 2020 ook oud kunstgras volledig laten recyclen. Een interactieve discussie tussen aanbieder (GBN) en gebruiker (Gemeente), waar gaan we naartoe en wat verwacht men van elkaar. Incl. input van publiek onder leiding van dagvoorzitter.
  1. Kennistheater

 • 12:00 - 13:00
  2. Hoofdpodium

 • 12:30 - 13:15
  De kracht van sportverenigingen is dat de leden zelf de vereniging besturen en draaiende houden. Echter lijkt het steeds lastiger te worden om (voldoende) vrijwilligers te vinden. Waar zijn vrijwilligers nodig, hoe kunnen vrijwilligers worden behouden, maar ook van groot belang is: hoe komen er nieuwe vrijwilligers bij en hoe vergroten we de betrokkenheid van ouders bij de vereniging? Na deze sessie gaat u als vereniging weer met goede moed aan de slag.
  3. Hockeyplein

 • 13:00 - 14:00
  Microplastics worden omschreven als kleine deeltjes plastic die in het milieu terechtkomen. Microplastics die terechtkomen in de zee of in de oceaan of zich verspreiden via de wind kunnen effect hebben op de gezondheid van mensen en zeedieren.
  1. Kennistheater

 • 13:00 - 14:00
  2. Hoofdpodium

 • 14:00 - 15:00
  ‘Samen op weg naar een duurzame toekomst’ De Green Deal is een samenwerkingsovereenkomst tussen diverse partijen met als doel om in 2020 geen gewasbeschermingsmiddelen meer te gebruiken op sportvelden. Gewasbeschermingsmiddelen brengen namelijk risico’s met zich mee voor de volksgezondheid en het milieu.
  1. Kennistheater

 • 14:00 - 15:00
  2. Hoofdpodium

 • 14:00 - 14:45
  Financiën, misschien wel het belangrijkste onderdeel, maar meteen ook het moeilijkste onderwerp voor een vereniging. Hoe ziet een begroting er uit, welke processen en stromingen zijn er binnen de financiën, is er controle en wat betekenen de cijfers bij de uitgaven en inkomsten nu echt? Maar voor het bestaan van een vereniging misschien nog wel belangrijker: hoe borgen we een en ander voor de lange termijn. Het digitaliseren van de processen is hiervoor een belangrijke stap naar een financieel gezonde toekomst EN dit maakt het voor een penningmeester weer een stapje makkelijker.
  3. Hockeyplein

 • 15:00 - 16:00
  2. Hoofdpodium

 • 15:30 - 16:30
  Sinds januari 2019 is er een nieuwe subsidieregeling voor sportaccommodaties. Er is een subsidie van maximaal 20% van de investering beschikbaar. Daarbovenop kan een vereniging nog 15% extra subsidie krijgen voor investeringen in duurzame maatregelen. LED-verlichting is daar een voorbeeld van. LED is energiezuinig én verlaagt de CO2-uitstoot. Dit kan tot wel 70% besparing opleveren in de energiekosten.
  1. Kennistheater

 • 15:30 - 16:15
  Elke vereniging heeft behoefte aan sponsoren. Als vast onderdeel van de begroting of om extra dingen te kunnen doen. Dit kan door middel van cash of barters, voor lange of korte termijn en er zijn mogelijkheden voor grote en kleine bedrijven. Elk jaar is het weer een uitdaging om huidige sponsoren te behouden, maar ook om nieuwe sponsoren te werven. Wellicht kunnen een paar tips en trics de vereniging weer een stap verder brengen.
  3. Hockeyplein