Rookvrije Sportgeneratie!

In Nederland raken elke week zo’n honderd kinderen verslaafd aan roken. De beweging ‘Op weg naar een Rookvrije Generatie’ steekt hier een stokje voor en heeft het streven om ieder kind veilig te laten opgroeien in een rookvrije omgeving. Veel omgevingen in Nederland zijn tegenwoordig al rookvrij, maar op speelplaatsen en sportverenigingen wordt er helaas toch nog te veel gerookt.

Evelien Winkel, communicatieadviseur bij de Hartstichting en Rookvrije Generatie, vertelt: “In 2016 begonnen we met vijf rookvrije sportverenigingen. Inmiddels zijn dat er ruim 1500. Dat is een mooie stap, maar we hebben nog een lange weg te gaan.” De beweging heeft er eerder dit jaar voor gezorgd dat schoolpleinen volledig rookvrij zijn geworden. Hetzelfde zien ze ook graag bij de sportverenigingen gebeuren. Daarom hebben ze op hun website een heel stappenplan staan voor de verenigingen die rookvrij willen worden. Hier kunnen de sportverenigingen gemakkelijk diverse materialen en pakketten downloaden.

Buitenbeentjes
Opvallend is dat lang niet alle sportverenigingen rookvrij willen worden. Zo zijn er bijvoorbeeld nog genoeg tennis- en voetbalclubs die nog niet rookvrij zijn. Daarnaast zijn er veel verenigingen die niet volledig rookvrij worden, maar slechts voor een deel. Vaak is de oorzaak hiervan dat ze zich bezwaard voelen om mensen iets te ontnemen. Winkel vertelt: “Maar als we in gesprek gaan, vindt eigenlijk iedereen dat sporten en roken niet samengaan. Roken is letterlijk dodelijk. Iedere sigaret is er één te veel.” Ook de vrijwilligers zien kinderen niet graag roken, terwijl zij vaak degenen zijn die het zelf ook doen. “Vaak realiseren zij zich niet dat kinderen naar hen opkijken. Als ze zich realiseren dat ze een voorbeeldfunctie hebben, zijn ze vaak wel bereid zich aan te passen en niet langer in het zicht van kinderen te roken”, aldus Winkel.

Profclubs geven het goede voorbeeld
De stadions van maar liefst 34 clubs uit de Eredivisie zijn sinds de start van het seizoen volledig rookvrij. In 2018 is het voorstel om alle stadions rookvrij te krijgen voorgelegd, nadat vele clubs uit eigen beweging besloten om het stadion rookvrij te maken. Aukje Geubbels, projectmanager MVO bij Eredivisie CV, vertelt: “Wij vonden het als koepel sterk om één lijn te trekken en ons aan te sluiten bij de Rookvrije Generatie. Dat is duidelijk voor de stadionbezoekers en er is vanuit de maatschappij steeds meer draagvlak voor.” Met dit besluit loopt de topsport voor op de amateurverenigingen en proberen de profclubs de amateurverenigingen aan te sporen hetzelfde te doen: “We hebben een voorbeeldfunctie en die moeten we ook pakken. Als mensen gewend raken aan rookvrije stadions, wordt de drempel om het sportterrein rookvrij te maken voor de amateursporten ook verlaagd.”

Wil je meer weten of ben je benieuwd hoe jouw sportvereniging ook rookvrij wordt? Klik hier!

Bron: NOC*NSF

Post a Comment